LAMPAAT


Lammas on yksi monipuolisimmista tuotantoeläimistä. Lihan lisäksi lammas tuottaa myös villaa ja taljoja sekä toimii erinomaisesti maisemanhoitajana. Suomessa lammastalous on pientä, mutta kasvaa vähitellen  vaikka muiden kotieläintilojen määrä vähenee.

Tilamme lampaat ovat kainuunharmaita, suomenlampaita ja risteytyslampaita.

Kainuunharmas on suomalainen alkuperäisrotu. Sen karitsat syntyvät mustina, mutta suurin osa alkaa harmaantua muutaman viikon ikäisestä.Karitsoita syntyy 1-6 kpl ja harmakset hoitavat karitsansa hyvin. Lampaat ovat yksilöllisen näköisiä ja kahta samanlaista on vaikea löytää. Luonteeltaan harmakset ovat eloisia, vilkkaita ja uteliaita.  Villa on pehmeää ja sopii kaikkeen käsityöhön. Taljana harmas on erittäin kaunis. Liha on suomenlampaan lihan tavoin  vähärasvaista ja miedon makuista.

Suomenlammas on maamme yleisin lammasrotu. Yleisimmin suomenlammas on valkoinen, mutta myös mustia ja ruskeita esiintyy.

Risteytyksillä olen hakenut lisää lihakkuutta ja nopeampaa kasvua teuraisiin. Siitospässinä sl risteytysuuhilla toimii hollantilaisrotu texeliä edustava Rölli.

Tilamme uuhet karitsoivat kerran vuodessa , huhti-toukokuussa. Pässikaritsat vierotetaan n 2-3 kk iässä. Uuhikaritsat ovat emiensä kanssa syksyyn asti. Lampaat keritään keväällä ja lasketaan laitumelle. Laitumella ne viettävät koko kesän myöhäiseen syksyyn asti. Syksyllä ne keritään jälleen ja ne muuttavat takaisin lampolaan marras-joulukuussa. Tällöin myös pässit laitetaan uuhikatraaseen n kuukauden ajaksi.